Tribut kanggo Gastón Cornejo Bascopé

Kanggo matur nuwun marang Gastón Cornejo Bascopé, makhluk sing sumunar, sing penting banget kanggo kita.

Dr Gastón Rolando Cornejo Bascopé tilar donya nalika esuk 6 Oktober.

Dheweke lair ing Cochabamba ing taun 1933. Dheweke isih cilik ing Sacaba. Dheweke lulusan sekolah tinggi ing Colegio La Salle.

Dheweke sinau Kedokteran ing Universitas Chili ing Santiago sing lulus dadi Ahli Bedah.

Sajrone tetep ing Santiago, dheweke duwe kesempatan kanggo ketemu karo Pablo Neruda lan Salvador Allende.

Pengalaman pertama dadi dokter yaiku ing Yacuiba ing Caja Petrolera, banjur dadi spesialis ing Universitas Jenewa, Swiss, kanthi Beasiswa Patiño.

Gastón Cornejo minangka dhokter, pujangga, sejarawan, militan kiwa lan senator MAS (Gerakan kanggo Sosialisme) sing sabanjure dheweke distopsi, kanthi bisu menehi kritik marang arah sing diarani "Proses Perubahan ing Bolivia".

Aku ora nate ndhelikake ketaatane marang Marxisme, nanging yen kanthi praktik kudu netepake dheweke, kudu digawe minangka penyayang Humanisme lan lingkungan sing aktif.

Wong sing nyenengake, duwe sensitivitas manungsa sing ekstrem, kanthi mripat sing nakal lan cedhak, intelektual aktif, ngerti babagan asal Bolivia, sejarawan kejuruan, kontributor press pers Cochabamba lan panulis sing ora kenal lesu.

Dheweke dadi anggota aktif Pamrentahan Evo Morales sing pertama, ing antarane tumindak apik yaiku kolaborasi nyusun teks Konstitusi ing Negara Plurinasional Bolivia sing saiki, utawa negosiasi sing gagal karo Pamrentah Chili kanggo entuk persetujuan sing metu ing Samodra Pasifik .

Nemtokake Dr. Gastón Cornejo Bascopé iku kompleks amarga macem-macem jinis tumindak, karakteristik sing dituduhake karo makhluk sing bercahaya kasebut, sing penting banget kanggo kita.

Bertolt Brecht ujar: "Ana wong lanang sing gelut sedina lan apik, ana liyane sing gelut setaun lan luwih apik, ana wong lanang sing gelut pirang-pirang taun lan pancen apik banget, nanging ana sing gelut seumur hidup, iku sing penting."

Nalika isih urip, dheweke nampa akeh penghargaan kanggo karir medis sing dawa minangka gastreontorologist, nanging uga minangka panulis lan sejarawan, kalebu Dana Kesehatan Nasional, ing wulan Agustus 2019, lan bedane Esteban Arce sing dianugerahi dening Dewan Kota, tanggal 14 September taun kepungkur.

Mesthi wae, kita bisa tetep tetep ing kurikulum sing akeh banget, nanging kanggo kita sing seneng dheweke pengin jagad Tentrem lan ora ana panganiaya, Kapentingan kita kanggo pakaryan saben dinane, ing saben dinane manungsa.

Lan ing kene keagungane dikalikan kaya sing dibayangke ing sewu kaca.

Dheweke duwe kanca ing endi wae lan saka saben latar sosial; ana ing cangkeme para sedulure, cedhak, manungsa, apikan, nakal, ndhukung, mbukak, fleksibel ... Wong sing luar biasa!

Kita pengin nemtokake lan ngelingi dheweke kaya sing ditegesake ing artikel kasebut, "Silo", Diterbitake ing situs web Pressenza ing taun 2010, kanggo ngelingi Silo sawise seda:

"Aku nate ditakoni babagan identifikasi minangka sosialis humanis. Mangkene katrangan; Otak lan ati aku kalebu ing gerakan sosialisme nanging mesthi dikaya dening humanisme, warga kiwa ora seneng karo sistem pencipta kekerasan lan ketidakadilan pasar global, predator spiritualitas, nglanggar Alam nalika pascamodernitas; Saiki aku percaya tenan karo angka-angka sing dipratelakake dening Mario Rodríguez Cobos.

Muga-muga kabeh wong ngerti pesen lan prakteke supaya bisa diisi karo Katentreman, Kekuwatan lan Sukacita!; Yaiku Jallalla, salam sing apik banget, jiwa, ajayu sing ditemoni para humanis."

Dr. Cornejo, matur nuwun, matur nuwun kanthi sanget kanggo atimu sing gedhe, kejelasan ide, amarga wis terang tumindak sampeyan ora mung sing paling cedhak karo sampeyan, nanging uga generasi anyar.

Matur suwun, sewu matur nuwun kanggo sikap klarifikasi permanen, kejujuran sampeyan lan wis menehi orientasi urip menyang layanan manungsa. Matur nuwun kanggo kamanungsan sampeyan.

Saka kene, dakkarepake supaya kabeh bisa mlaku kanthi apik ing perjalanan anyar, supaya bisa dadi bercahaya lan tanpa wates.

Kanggo kulawarga sing paling cedhak, Mariel Claudio Cornejo, Maria Lou, Gaston Cornejo Ferrufino, rangkulan sing gedhe banget.

Kita sing melu Maret Dunia, minangka penghargaan kanggo wong sing hebat iki, pengin ngelingi tembung-tembung sing dheweke umumake menehi teguh marang Maret Dunia Pertama kanggo Perdamaian lan Non-Kekerasan sing diterbitake ing situs web 1ª World March:

Pesen pribadi kanggo netepi Maret Dunia kanggo Perdamaian lan Non-Kekerasan saka Gastón Cornejo Bascopé, senator saka Bolivia:

Kita terus-terusan mikir apa bisa entuk sadulur sing luwih gedhe ing antarane manungsa. Yen agama, ideologi, Negara, institusi bisa menehi etika naleni umum, unggul lan universal kanggo nggayuh Jagad Manungsa Universal ing planet iki.

Krisis: Ing wiwitan abad XNUMX iki, panjaluk universal pamrentah kanggo solidaritas lan keamanan sing luwih gedhe nalika tuwuh demografi, keluwen, penyakit sosial, migrasi lan eksploitasi manungsa, kerusakan Alam, bencana alam, wis jelas. bencana pemanasan global, panganiaya lan ancaman militer sing nyerang, pangkalan militer kekaisaran, resume kudeta sing saiki kita daftarkan ing Honduras sing mbangkitake Chili, Bolivia lan negara-negara kasar sing jahat ngluncurake cakar kekaisaran. Kabeh jagad krisis lan peradaban ditundha.

Senadyan pangembangan ilmu, sains, teknologi, komunikasi, ekonomi, ekologi, politik lan uga etika, dheweke isih ngalami krisis permanen. Krisis kredibilitas agama, dogmatisme, ketaatan marang struktur usang, resistensi tumrap owah-owahan struktural; krisis ekonomi finansial, krisis ekologis, krisis demokratis, krisis moral.

Krisis sejarah: Solidaritas ing antarane para pekerja frustasi, impen kebebasan, kesetaraan, persaudaraan, impen tatanan sosial sing adil dadi: Perjuangan kelas, diktator, konfrontasi, siksa, panganiaya, ngilang, kriminal. Pembenaran otoriterisme, penyimpangan pseudo-ilmiah Darwinisme sosial lan ras, perang kolonial ing abad kepungkur, frustasi saka Pencerahan, Perang Dunia I lan II, perang saiki ... kabeh katon nyebabake pesimisme babagan pilihan etika donya.

Modernitas ngetokake kekuwatan ala. Kekuasaan budaya pati. Kesepian-kesepian. Bangsa ide saka Prancis sing duwe pencerahan wiwitane nggabungake wong, perkebunan, afiliasi politik bubar. Basa sing padha dituju, crita sing padha. Kabeh dadi mudhun dadi ideologi, nasionalisme, chauvinisme sing beda-beda lan adoh.

Kita ngumumake: Ngadhepi krisis ilmiah, tindak pidana, kerusakan ekologis, pemanasan atmosfer; Kita wara-wara manawa kesehatan klompok manungsa lan lingkungane gumantung karo kita, ayo ngajeni kolektivitas makhluk urip, manungsa, kewan lan tanduran lan prihatin babagan konservasi banyu, udara lan lemah ”, sawijining ciptaan alam sing ajaib.

Ya, donya etika liyane sing kebak persaudaraan, urip bebarengan lan tentrem bisa ditindakake! Sampeyan bisa nemokake standar dhasar etika kanggo nggawe tumindak moral sing transenden universal. Orde Global Anyar urip bebarengan ing antarane makhluk sing beda-beda, morfologi sing padha lan kemungkinan kaluhuran spiritual kanggo nemokake kedadeyan sing bisa ditemtokake sajrone kesulitan jagad material.

Gerakan ing saindenging jagad kudu nggawe jembatan pangerten, perdamaian, rekonsiliasi, kekancan lan katresnan. Kita kudu ndedonga lan ngimpi ing komunitas planet.

Etika politik: Pamrentah kudu disaranake para ilmuwan sing asipat alami lan roh, saengga debat ide etika dadi dhasar politik ing negarane, wilayah, dhaerah ”. Uga disaranake dening antropolog lan ahli bietika supaya inklusi, toleransi lan ngajeni keragaman lan martabat manungsa saka kabeh budaya bisa ditindakake.

Solusi langsung: Sampeyan kudu ngrampungake lan nggawe manungsa wae ana hubungane antarane manungsa kabeh strata sosial. Entuk keadilan sosial kontinental lan global. Ngatasi kabeh masalah etika ing debat kanthi damai, perjuangan ide sing ora kasar, nglarang balapan senjata.

Proposal Postmodern: Pangerten antarane macem-macem bangsa, ideologi, agama tanpa diskriminasi penting banget. Nglarang kabeh ketaatan warga sistem politik-sosial sing ngilangi martabat manungsa. Klompok bebarengan ing keluhan kolektif sing pas wektune nglawan kekerasan. Wangun jaringan informasi etika global lan sing paling penting: Wenehake kabecikan!

Maret Dunia: Amarga ora ana sing uwal saka afiliasi ideologis, kita bebas milih pamrih utawa kabecikan, gumantung saka tanggepan sistem etika sing beda; mula penting pentinge Maret Dunia Agung sing diatur dening Humanisme internasional, kanggo iki ing wiwitan abad anyar, tepat nalika konfrontasi ing Bolivia Kita lan ing negara-negara sadulur saya akeh.

Kita miwiti pawai jagad, langkah demi langkah, awak lan jiwa, nerbitake pesen perdamaian ing kabeh bawana lan negara nganti tekan Punta de Vacas ing Mendoza Argentina ing sikil Aconcagua, ing ngendi kita nglumpuk, kita bakal menehi prekara generasi persaudaraan lan katresnan. Tansah diiringi SILO, nabi humanis.

Jallalla! (Aymara) -Kausáchun! (Qhëshwa) -Viva! (Spanyol)

Khúyay! -Kusíkuy! Joy! -Rojoice! -Munakuy! Love! Love each other!

Gastón Cornejo Bascopé

SENATOR GERAKAN KE SOSIALISME MANUSIA
COCHABAMBA BOLIVIA OKTOBER 2009


Kita matur nuwun marang Julio Lumbreras, minangka wong sing akrab karo Dr. Gastón Cornejo, amarga kolaborasi nyiyapake artikel iki.

0 / 5 (0 Ulasan)

1 komentar babagan «Tribut to Gastón Cornejo Bascopé»

Deja un comentario