Negara - TPAN

Prajanjian ing Larangan Senjata Nuklir

The 7 Juli 2017, sasampunipun satunggil dasawarsa karya dening ICAN lan partners, lan mayoritas saka bangsa donya diadopsi persetujuan global landmark Ban senjata nuklir, resmi dikenal minangka kekancingan ing Larangan saka Nuklir . Iki bakal dadi pasukan hukum yen negara-negara 50 wis mlebu lan ngratifikasi.

Kahanan saiki yaiku ana 82 sing wis mlebu lan 44 uga wis disetujoni. Kita kurang 6 kanggo mlebu, nganti tekan total.

Teks lengkap perjanjian kasebut

Negara tandha / ratifikasi

Sadurunge kasepakatan, senjata nuklir padha mung senjata saka massa karusakan sing padha ora tundhuk total ban (yen lagi senjata kimia lan bacteriological), senadyan jalaran kamanungsan lan lingkungan memala sing dadi dawa. Perjanjian anyar pungkasane ngilangi jurang sing signifikan ing hukum internasional.

Negara iki mbebayani kanggo ngembangake, nguji, ngasilake, ngasilake, ngirim, ndhuweni, nyimpen, nggunakake utawa ngancam kanggo nggunakake senjata nuklir, utawa supaya senjata nuklir ditempatake ing wilayahe. Uga ngalangi wong-wong mau supaya mbantu, nyurung utawa ngasorake sapa wae kanggo melu aktivitas kasebut.

Bangsa sing nduweni senjata nuklir bisa nggabungake traktat kasebut, anggone setuju bakal numpes wong-wong mau miturut rencana ngiket lan wektu sing sah. Ing cara sing padha, sawijining bangsa sing duweni senjata nuklir saka bangsa liya ing wilayah bisa gabung, anggere bisa ngilangi wong-wong mau ing wektu tartamtu.

Bangsa-bangsa diwajibake kanggo menehi pitulungan marang kabeh korban panggunaan lan pangujian senjata nuklir lan kanggo njupuk tindakan kanggo mbiyantu lingkungan sing terkontaminasi. Preamble ngenali kerusakan sing ditindakake minangka akibat saka senjata nuklir, kalebu dampak ora proporsional marang wanita lan bocah-bocah wadon, lan ing masyarakat pribumi ing saindenging jagad.

Perjanjian iki diregani ing markas PBB ing New York ing Maret, Juni lan Juli saka 2017, kanthi partisipasi luwih saka negara 135, uga anggota masyarakat sipil. 20 September 2017 dibuka kanggo tandha tangan. Iku permanen lan bakal sah ngiket kanggo bangsa sing gabung.

Berkolaborasi kanggo TPAN minangka salah sawijining prioritas World March for Peace lan Nonviolence.

Dokumen teken utawa ratifikasi