Komitmen Etika

Wong humanisme lan ilmuwan Salvatore Puledda nyiptakake 7 ing Januari 1989 ing Florence, ibukota humanisme sajarah, sawijining pajeg tumrap Galileo Galilei, Giordano Bruno lan prekursor sains sing saiki. Wonten ing wekdal punika, prasetya dipun damel ing antawisipun para pamiarsa, kangge berjuang kanthi tegas supados kawujudan ilmu punika dipuntindakaken ing layanan manungsa.

Saka prastawa kasebut muncul inisiatif ing World tanpa Wars kanggo nindakake tumindak sing nyusut lan nemtokake komitmen kasebut kanggo wong sing kasengsem. "Komitmen Etika" digawe lan tumindak ditindakake ing Universitas Pendidikan Jauh ing Madrid, ing ngendi profesor, profesor lan siswa nindakake basa 10.

Komitmen Etika

Reader:

We are in a world where some are willing to sell their knowledge and knowledge for any purpose at any price. Iki wis nutupi planet kita karo mesin pati. Liyane wis migunakake kapinteran dhewe kanggo nemokake cara anyar kanggo ngapusi, nggawe bisu, njalari rumangsa nurani wong lan wong.

Ana uga pria lan wanita sing nggunakake Science and Knowledge kanggo ngilangi rasa kesel lan keluwen, rasa kasangsaran lan kasangsaran saka Kemanusiaan, kanggo ngilangake lelucon kasebut saka mulut wong kang katindhes, kanggo menehi swara lan menehi rasa percaya diri.

Saiki, nalika esuke milenium katelu ing Kulon, kelestarian kabeh spesies manungsa bakal diancam lan ing Bumi, omah kita sing umum, nyedhaki mimpi ngilangi bencana alam lan nuklir nuklir.

Mulane kita takon saka kene kabeh ilmuwan, peneliti, profesional lan pendidik ing donya nggunakake kawruh babagan manfaat eksklusif Kemanusiaan.

Rawuh:

Aku janji (sumpah) kanggo kanca-kanca, guru, kulawarga lan kolega sing ora bisa nggunakake ing uripku ing kawruh sing diwenehake lan sinau ing mangsa ngarep kanggo nganiaya manungsa, nanging kanthi nuntut supaya bisa dibebasake.
Aku tundhuk dhewe kanggo nyingkiri rasa nyiksa fisik lan kasangsaran mental.
Aku kepengin ngembangake kebebasan pamikiran lan sinau saka praktik non-kekerasan kanthi ngupaya "nambani wong kaya aku arep dianggep."

Reader:

Kawruh sing becik bakal nuntun kaadilan
Kawruh sing becik nyuda konfrontasi
Pengetahuan becik ndadékaké dialog lan rekonsiliasi

Kita nelpon saka kene menyang kabeh universitas, lembaga riset, sekolah menengah, perguruan tinggi kanggo ngetokake prasetya etika iki, kaya apa sing digawe Hippocrates kanggo dokter, supaya bisa ngerteni ilmu sing digunakake kanggo ngatasi rasa nandhang lan penderitane , kanggo ngasilake bumi.