Huruf kanggo jagad tanpa kekerasan

"Piagam kanggo jagad tanpa kekerasan" minangka asil kerja ing sawetara taun dening individu lan organisasi sing wis menang Hadiah Nobel Damai. Konsep pertama ditampilake ing Sidang Kemuncak Hadiah Pitu ing 2006 lan versi akhir disetujoni ing Wolu Summit ing Desember 2007 ing Roma. Pandhangan lan usul padha banget karo sing kita tingali ing wulan Maret iki.

11 saka November 2009, ing KTT World Tenth sing dianakake ing Berlin, para pemenang ing Bebungah Nobel Perdamaian padha ngatur Piagam kanggo jagad tanpa panganiaya marang para promotor saka World March for Peace and Nonviolence Iki bakal dadi utusan dokumen minangka bagian saka upaya kanggo ningkatake kesadaran global babagan kekerasan. Silo, pangadeg Universalist Humanisme lan inspirasi kanggo World March, nyathet bab Makna Perdamaian lan Nonviolence ing wektu kuwi.

Huruf kanggo jagad tanpa kekerasan

Kekerasan minangka penyakit sing bisa ditebak

Ora ana Negara utawa individu sing bisa slamet ing jagad aman. Nilai-tumindak non-panganiaya wis mandhek dadi alternatif kanggo dadi kebutuhan, loro ing maksud, kaya ing pikirane lan tumindak. Nilai-nilai kasebut ditrapake ing aplikasi kanggo hubungan antarane negara, klompok lan individu. Kita yakin manawa netepi prinsip-prinsip kekerasan ora bakal ngenalake tatanan donya sing luwih beradab lan tentrem, ing ngendi pamrentah sing luwih adil lan efektif bisa diwujudake, ngormati kamulyan manungsa lan kasucenane awake dhewe.

Budaya kita, crita lan urip saben kita saling gegandhèngan lan tumindak kita saling gumantung. Dina iki kaya sadurunge, kita percaya yen kita ngadhepi bebener: kita dadi nasibe umum. Takdir kasebut bakal ditemtokake dening tujuan, keputusan lan tumindak kita saiki.

Kita pancen yakin yen nggawe budaya perdamaian lan non-kekerasan minangka goal mulia lan perlu, sanajan proses sing dawa lan angel. Teges prinsip-prinsip sing diandharake ing Piagam iki minangka langkah penting kanggo njamin kaslametan lan pembangunan manungsa lan entuk donya tanpa kekerasan. Kita, wong lan organisasi dianugerahi Bebungah Nobel Perdamaian,

Reaffirming prasetya kita marang Pranyatan Umum Hak Asasi Manungsa,

Prihatin kanggo mbuwang panyebaran kekerasan ing kabeh tingkat masyarakat lan, ing nduwur kabeh, ancaman sing bisa ngancam kewujudan manungsa sacara global;

Reaffirming hak bebas pamikiran lan ekspresi punika ing akar demokrasi lan kreativitas;

Ngenali kekerasan kasebut nyebabake dhewe ing pirang-pirang wujud, kaya konflik bersenjata, pendhudhukan militer, kemiskinan, eksploitasi ekonomi, karusakan lingkungan, korupsi lan prejudis adhedhasar balapan, agama, kelamin utawa orientasi seksual;

Repairing yen kamulyaning kekerasan, kaya sing ditulis liwat perdagangan hiburan, bisa nyumbang kanggo nampa kekerasan minangka kondisi normal lan bisa ditampa;

Diyakini sing paling kena pengaruh panganiaya yaiku sing paling lemah lan paling rawan;

Nganggep Perdamaian kasebut ora mung anané kekerasan nanging uga anané keadilan lan kesejahteraan rakyat;

Ngelingi sing pengakuan sing ora sah ing keragaman etnik, budaya lan religius ing bagean Negara yaiku ing akehe akeh kekerasan sing ana ing jagad;

Ngenali cepet banget ngembangake pendekatan alternatif kanggo keamanan kolektif adhedhasar sistem sing ora ana negara, utawa klompok negara, kudu duwe senjata nuklir kanggo keamanan dhewe;

Sadar yen donya perlu mekanisme global efisien lan praktik non-kekerasan ing babagan pencegahan lan resolusi konflik, lan iki paling sukses nalika diadopsi ing panggung paling awal;

Affirming sing sing duwe kekuwatan bisa duwe tanggung jawab sing paling gedhe kanggo ngancurake kekerasan, ing ngendi wae, lan kanggo nyegah saben wektu;

Diyakini yen prinsip-prinsip non-kekerasan kudu menang ing kabeh tingkat masyarakat, uga ing hubungan antarane Negara lan individu;

Kita nyebut komunitas internasional supaya ngembangake prinsip-prinsip ing ngisor iki:

  1. Ing donya gumantung, pencegahan lan penghentian konflik bersenjata antarane Negara lan Negara-negara sing mbutuhake tindakan kolektif ing masyarakat internasional. Cara sing paling apik kanggo njamin keamanan negara-negara individu yaiku kanggo ngembangake keamanan manungsa global. Iki mbutuhake nguatake kapasitas implementasine sistem PBB lan organisasi kerja sama regional.
  2. Kanggo entuk donya tanpa kekerasan, negara kudu tansah ngurmati aturan hukum lan ngurmati perjanjian legal.
  3. Penting kanggo nerusake tanpa ditundha luwih lanjut babagan pambatalan senjata nuklir lan senjata pemusnah massal liyane. Negara-negara sing nyekel senjata kuwi kudu njupuk langkah-langkah konkrit menyang disarmament lan nganggo sistem pertahanan sing ora adhedhasar deteksi nuklir. Ing wektu sing padha, negara kudu usaha kanggo nggabungake rezim non-proliferasi nuklir, uga nguatake verifikasi multilateral, nglindhungi bahan nuklir lan mbebayani.
  4. Kanggo nyuda panganiaya ing masyarakat, produksi lan Advertisement saka cilik penyelundupan kudu suda lan strictly kontrol ing tingkat internasional, nasional, regional lan lokal. Kajaba iku, ana kudu implementasine total lan universal perjanjian internasional ing disarmament, kayata Prajanjian ing Mine Ban 1997, lan ndhukung efforts anyar kanggo ngilangke impact senjata indiscriminate lan aktif dening korban, kayata cluster munisi.
  5. Terorisme ora bisa dibenerake, amarga kekerasan nggawe kekerasan lan amarga ora ana teror tumrap populasi sipil ing negara manawa bisa dilakoni kanthi jeneng apa wae. Nanging, perang nglawan terorisme ora bisa mbenerake anggone nglanggar hak asasi manungsa, hukum kemanusiaan internasional, norma masyarakat sipil lan demokrasi.
  6. Nganti pungkasan kekerasan domestik lan kulawarga mbutuhake kepuasan tanpa syarat kanggo kesetaraan, kamardikan, kamulyan lan hak-hak wanita, lanang lan bocah, ing bagean kabeh individu lan lembaga negara, agama lan masyarakat. masyarakat sipil. Perjanjen kasebut kudu digabung karo hukum lan konvensi lokal lan internasional.
  7. Saben individu lan Negara dibagi tanggung jawab kanggo nyegah kekerasan tumrap anak lan wong enom, sing makili kita mangsa ngarep lan aset paling berharga kita, lan ningkatake kesempatan pendidikan, akses menyang perawatan kesehatan primer, keamanan pribadhi, perlindungan sosial lan lingkungan sing ndhukung sing nguatake non-kekerasan minangka cara urip. Pendidikan kanthi tentrem, sing nyengkuyung non-kekerasan lan penekanan ing karep minangka kualitas asli manungsa kudu dadi bagian penting saka program pendidikan ing kabeh tingkat.
  8. Nyegah konflik njedhul saka kurangé sumber daya alam lan ing tartamtu sumber banyu lan energi, mbutuhake Serikat berkembang peran aktif lan Institut sistem legal lan model darmabakti kanggo pangayoman lingkungan lan nyemangati containment konsumsi kasebut adhedhasar kasedhiyan sumber daya lan kabutuhan nyata manungsa
  9. Kita nyebat Perserikatan Bangsa-Bangsa lan negara-negara anggotanipun kanggé ningkataken pangertosan ingkang èfèktif saking keanekaragaman etnis, budaya lan agama. Aturan emas saka donya tanpa kekerasan yaiku: "Nambani wong liya sing pengin dianggep."
  10. Ing pribadi politik principal Forge donya non-kasar sing fungsi institusi demokratis lan dialog adhedhasar kamulyan, kawruh lan prasetya, conducted ing basis saka imbangan antarane pihak, lan, ngendi cocok, tetep wonten ing pikiran uga aspèk manungsa minangka sakabèhé lan lingkungan alam sing urip.
  11. Kabeh negara, lembaga, lan individu kudu ndhukung upaya ngatasi ketimpangan sajrone distribusi sumberdaya ekonomi lan mutusake masalah sing padha sing nggawe landhep kekerasan. Bentenipun ing kahanan urip mesthi mbudidaya kanggo lack kesempatan lan, ing akeh kasus, kanggo mundhut saka pangarep-arep.
  12. masyarakat sipil, kalebu manungsa hak pejuang, damai lan pejuang lingkungan kudu dikenali lan dilindhungi minangka penting kanggo mbangun donya nonviolent kabeh pemerintah kudu ngawula sawijining warga lan ora kanggo ngelawan. Kahanan kudu digawe kanggo ngidini lan nganjurake partisipasi masarakat sipil, utamane wanita, ing proses politik ing tingkat global, regional, nasional lan lokal.
  13. Kanthi ngetrapake prinsip-prinsip saka Piagam iki, kita dadi kabeh supaya kita kerja sama kanggo jagad sing adil lan mateni, sing kabeh wong duwe hak supaya ora dipateni lan, ing wektu sing padha, tugas supaya ora mateni marang sopo wae

Tandha saka Piagam kanggo jagad tanpa kekerasan

para ngobati kabeh bentuk kekerasan, kita nyengkuyung riset ilmiah ing bidang interaksi lan dialog manungsa, lan kita ngajak masyarakat akademik, ilmiah lan agama kanggo mbantu kita ing transisi menyang masyarakat sing tanpa kekerasan lan ora mateni. Tandha Piagam kanggo Donya tanpa Kekerasan

Bebungah Nobel

  • Mairead Corrigan Maguire
  • Suci Dalai Lama
  • Mikhail Gorbachev
  • Lech Walesa
  • Frederik Willem De Klerk
  • Uskup Agung Desmond Mpilo Tutu
  • Jody Williams
  • Shirin Ebadi
  • Mohamed ElBaradei
  • John Hume
  • Carlos Filipe Ximenes Belo
  • Betty Williams
  • Muhammad Yanus
  • Wangari Maathai
  • Dokter Internasional kanggo Pencegahan Perang Nuklir
  • Palang Merah
  • Badan Tenaga Atom Internasional
  • Komite Layanan Kawan Amerika
  • Kantor Perdamaian Internasional

Dhukungan saka Piagam:

Institusi:

  • Basque Government
  • Kutha ing Cagliari, Italia
  • Provinsi Cagliari, Italia
  • Munisipalitas Villa Verde (OR), Italia
  • Munisipalitas Grosseto, Italia
  • Municipality of Lesignano de 'Bagni (PR), Italia
  • Kotamadya saka Bagno a Ripoli (FI), Italia
  • Munisipalitas Castel Bolognese (RA), Italia
  • Munisipalitas Cava Manara (PV), Italia
  • Kotamadya Faenza (RA), Italia

Organisasi:

  • Wong Damai, Belfast, Irlandia Lor
  • Asosiasi Memori Collettiva, Asosiasi
  • Hokotehi Moriori Trust, New Zealand
  • Donya tanpa perang lan tanpa kekerasan
  • Pusat Studi Humanist World (CMEH)
  • Komunitas (kanggo pembangunan manungsa), Federasi Dunia
  • Konvergensi Budaya, Federasi Donya
  • Federasi Internasional Partai Humanis
  • Asosiasi "Cádiz kanggo Non-Pelanggaran", Spanyol
  • Wanita kanggo Yayasan International Change, (Inggris, India, Israel, Kamerun, Nigeria)
  • Institut kanggo Perdamaian lan Pasinaon Sekuler, Pakistan
  • Asosiasi Assocodecha, Mozambique
  • Yayasan Awaz, Pusat Pembangunan Layanan, Pakistan
  • Eurafrica, Asosiasi Multikultural, Prancis
  • Game Damai UISP, Italia
  • Klub Moebius, Argentina
  • Centro per lo sviluppo kreatif "Danilo Dolci", Italia
  • Centro Studi ed Inisiatif Eropa, Italia
  • Institut Keamanan Global, AS
  • Gruppo Darurat Alto Casertano, Italia
  • Masyarakat Origami Bolivia, Bolivia
  • Il sentiero del Dharma, Italia
  • Gocce di fraternità, Italia
  • Yayasan Aguaclara, Venezuela
  • Associazione Lodisolidale, Italia
  • Pendidikan Hak Asasi Manusia lan Kolektif Nyegah Konflik Aktif, Spanyol
  • ETOILE.COM (Agence Rwandaise d'Edition, de Recherche, de Presse et de Komunikasi), Rwanda
  • Organisasi Pemuda Hak Asasi Manusia, Italia
  • Athenaeum saka Petare, Venezuela
  • Asosiasi Etika CÉGEP saka Sherbrooke, Quebec, Kanada
  • Institusi Institusi Swasta kanggo Anak, Pemuda lan Kulawarga (FIPAN), Venezuela
  • Pusat Komunautaire Jeunesse Unie de Parc Extension, Québec, Kanada
  • Dokter kanggo Survival Global, Kanada
  • UMOVE (United Ibu-ibu Ngalahake panganiaya ing endi wae), Kanada
  • Raging Grannies, Kanada
  • Veteran Terhadap Senjata Nuklir, Kanada
  • Pusat Pembelajaran Transformatif, Universitas Toronto, Kanada
  • Promosi Perdamaian lan Nonviolence, Spanyol
  • ACLI (Associazioni Cristiane Lavoratori Italiani), Italia
  • Legautonomie Veneto, Italia
  • Istituto Buddhista Italiano Soka Gakkai, Italia
  • UISP Lega Nazionale Attività Subacquee, Italia
  • Komisie Giustizia e Pace di CGP-CIMI, Italia

Kacathet:

  • Walter Veltroni, Mantan Walikota Roma, Italia
  • Tadatoshi Akiba, Présidhèn Mayors kanggo Damai lan Walikota Hiroshima
  • Agazio Loiero, Gubernur Wilayah Calabria, Italia
  • Prof MS Swaminathan, Mantan Presiden Konferensi Pugwash babagan Ilmu Ilmu Agama lan Donya, Organisasi Hadiah Nobel Damai
  • David T. Ives, Institut Albert Schweitzer
  • Jonathan Granoff, Presiden Institut Keamanan Global
  • George Clooney, aktor
  • Don Cheadle, aktor
  • Bob Geldof, penyanyi
  • Tomás Hirsch, juru bicara Humanisme kanggo Amerika Latin
  • Michel Ussene, juru bicara Humanisme kanggo Afrika
  • Giorgio Schultze, juru bicara Humanisme kanggo Eropa
  • Chris Wells, Speaker Humanisme kanggo Amerika Lor
  • Sudhir Gandotra, juru bicara Humanisme kanggo Wilayah Asia-Pasifik
  • Maria Luisa Chiofalo, Penasihat Perbandaran Pisa, Italia
  • Silvia Amodeo, Presiden Yayasan Meridion, Argentina
  • Miloud Rezzouki, Presiden Asosiasi ACODEC, Maroko
  • Angela Fioroni, Sekretaris Daerah Legautonomie Lombardia, Italia
  • Luis Gutiérrez Esparza, Presiden Latin American Circle of International Studies (LACIS), Mexico
  • Vittorio Agnoletto, mantan anggota Parlemen Eropa, Italia
  • Lorenzo Guzzeloni, Walikota Novate Milanese (MI), Italia
  • Mohammad Zia-ur-Rehman, Koordinator Nasional GCAP-Pakistan
  • Raffaele Cortesi, Walikota Lugo (RA), Italia
  • Rodrigo Carazo, Mantan Presiden Costa Rica
  • Lucia Bursi, Walikota Maranello (MO), Italia
  • Miloslav Vlček, Présidhén Dewan Perwakilan Republik Ceko
  • Simone Gamberini, Walikota Casalecchio di Reno (BO), Italia
  • Lella Costa, Aktris, Italia
  • Luisa Morgantini, mantan Wakil Presiden Parlemen Eropa, Italia
  • Birgitta Jónsdóttir, anggota Parlemen Islandia, Presiden kanca saka Tibet ing Islandia
  • Italo Cardoso, Gabriel Chalita, José Olímpio, Jamil Murad, Quito Formiga, Agnaldo
  • Timóteo, João Antonio, Juliana Cardoso Alfredinho Penna ("Barisan Parlemen ing Maret Maret Damai nglawan Damai lan Não Violência ing São Paulo"), Brasil
  • Katrín Jakobsdóttir, Menteri Pendidikan, Budaya lan Ilmu, Islandia
  • Loredana Ferrara, Penasihat Provinsi Prato, Italia
  • Ali Abu Awwad, aktivis perdamaian liwat tumindak tanpa wates, Palestina
  • Giovanni Giuliari, Penasihat Perbandaran Vicenza, Italia
  • Rémy Pagani, Walikota Geneva, Swiss
  • Paolo Cecconi, Walikota Vernio (PO), Italia
  • Viviana Pozzebon, penyanyi, Argentina
  • Max Delupi, wartawan lan pembalap, Argentina
  • Páva Zsolt, Walikota Pécs, Hongaria
  • György Gemesi, Walikota Gödöllő, Presiden Otoritas Lokal, Hongaria
  • Agust Einarsson, rektor Universitas Universitas Bifröst, Islandia
  • Svandís Svavarsdóttir, Menteri Lingkungan, Islandia
  • Sigmundur Ernir Rúnarsson, Anggota Parlemen, Islandia
  • Margrét Tryggvadóttir, Anggota Parlemen, Islandia
  • Vigdís Hauksdóttir, Anggota Parlemen, Islandia
  • Anna Pála Sverrisdóttir, Anggota Parlemen, Islandia
  • Thráinn Bertelsson, Anggota Parlemen, Islandia
  • Sigurður Ingi Jóhannesson, Anggota Parlemen, Islandia
  • Omar Mar Jonsson, Walikota Sudavikurhreppur, Islandia
  • Raul Sanchez, Sekretaris Hak Asasi Manusia ing Cordoba, Argentina
  • Emiliano Zerbini, Musisium, Argentina
  • Amalia Maffeis, Servas - Cordoba, Argentina
  • Almut Schmidt, Direktur Goethe Institut, Cordoba, Argentina
  • Asmundur Fridriksson, Walikota Gardur, Islandia
  • Ingibjorg Eyfells, Direktur Sekolah, Geislabaugur, Reykjavik, Islandia
  • Audur Hrolfsdottir, Direktur Sekolah, Engidalsskoli, Hafnarfjordur, Islandia
  • Andrea Olivero, Presiden Nasional Acli, Italia
  • Dennis J. Kucinich, Anggota Kongres, AS
5 / 5 (1 Review)
Nuduhake!