PEACE IS MADU AMONG ALL

Kepiye carane bisa ngomong babagan perdamaian nalika senjata mbebayani tambah akeh utawa diskriminasi dibenerake?

"Kepiye kita bisa ngomong babagan perdamaian nalika mbangun senjata perang anyar sing luar biasa?

Kepiye kita bisa ngomong babagan perdamaian nalika mbenerake tumindak palsu kanthi diskriminasi lan sengit? ...

Tentrem ora liya mung tembung, yen ora adhedhasar kasunyatan, yen ora dibangun miturut keadilan, yen ora urip lan rampung amal, lan yen ora diwujudake kanthi bebas.

(Paus Francis, ucapan ing Hiroshima, Nopember 2019).

Ing wiwitan taun, tembung-tembung Francis nuntun kita nggambarake wong-wong Kristen babagan prasetya saben dinane kanggo mbangun tentrem ing jagad sing kita manggon lan ing kasunyatan sing paling cedhak: Galicia.

Pancen kita manggon ing papan sing istimewa ing ngarep jutaan wong ing jagad iki. Nanging, perdamaian sing jelas iki ora pati rame lan bisa istirahat kapan wae.

Setengah saka Galeri bisa entuk manfaat kanggo entuk manfaat umum: pensiun lan subsidi (Swara Galicia 26-11-2019).

Acara anyar ing Chili, salah sawijining negara sing paling makmur ing Amerika Selatan, ngelingake babagan kerusakan masyarakat sing diarani kesejahteraan.

Kekerasan jender sing ditindakake ing taun iki, utamane ing tanah, xenophobia, homofobia, lan pidato gething anyar saka sawetara klompok politik, sanajan miturut perlindungan agama Kristen, minangka tandha manawa perdamaian ora stabil.

Apa sing bisa disumbangake?

Kanggo nggayuh iklim perdamaian, kabeh anggota klompok, kalebu sawijining komunitas, kudu melu proyek pambangun perdamaian ing sakiwa tengene. Ora gampang ngatasi konflik, nyelarasake kepentingan konflik, badan reformasi sing ora pilih kasih.

Dhasar dhasar minangka pendhidhikan katentreman saka kulawarga lan utamane saka sekolah, ing ngendi kasus buli lan kesalahan mbebayani saben taun.

Ajar bocah-bocah lan bocah lanang ing resolusi konflik tanpa gething lan tanpa kekerasan minangka pendhidhikan.

TANGGAP TANGGAP

Salah sawijining panyebab ketidakstabilan ing pirang-pirang negara yaiku hiperconsepsi

jebule akeh jagad. Ora mung babagan kerusakan ekologis saka produksi berlebihan, nanging uga babagan kemlaratan lan perbudakan jutaan wong.

Konco perang ing Afrika ana kepentingan komersial sing gedhe, lan mesthine adol lan perdagangan senjata. Spanyol ora asing karo kahanan iki. PBB uga, amarga 80% penjualan senjata teka saka negara anggota Dewan Keamanan PBB.

Belanja donya kanggo armamen (2018) minangka paling dhuwur ing 30 taun pungkasan (1,63 triliun euro).

Paus Francis wis njaluk panjaluk saka PBB manawa hak veto ing Dewan Keamanan saka 5 kekuwatan ilang.

Mula, kita kudu milih konsumsi sing tanggung jawab lan waspada, ngilangi perdagangan ekologis sing ora prelu, luwih milih energi sing tetep. Mung kanthi cara iki, kita bakal mungkasi karusakane planet lan kekerasan sing ditindakake produksi liar ing pirang-pirang negara.

Sinode Amazon anyar, sing dianakake Oktober pungkasan ing Roma, njaluk kabijakan anyar kanggo mbela wilayah sing wis ngancam lan pedunung.

Saka iman ing Gusti Yesus sing Liberating ora bisa mungkasi perang ing upaya kanggo nylametake Nggawe.

2 WORLD MARCH POLA PEZ LAN NON-VIOLENCE

Ing tanggal 2 Oktober 2019, tanggal 2 Maret kanggo Keamanan lan Nonviolence diwiwiti ing Madrid, sing ngupayakake konversi global usaha-usaha komunitas lan gerakan sing beda kanggo tujuan ing ngisor iki:

  • Ndhukung Perjangjian Larangan Senjata Nuklir lan kanthi mangkono bisa ngilangi kemungkinan bencana global kanthi nyedhiakake sumber daya kanggo kabutuhan kamanungsan.
  • Mbusak keluwen saka planet.
  • Ubah PBB dadi dadi Dunya Kanggo Damai sejati.
  • Ngrampungake Proklamasi Hak Asasi Manusia kanthi Surat Demokrasi Global.
  • Aktifake Rencana Ukur tumrap Supremacism lan diskriminasi adhedhasar bangsa, nasionalitas, jinis utawa agama.
  • Owah-owahan iklim.
  • Ndhukung NOVIOLENSI AKTIF supaya dialog lan solidaritas minangka pasukan sing ngowahi babagan pajak lan perang.

Nganti saiki 80 negara sing mlebu kanggo milih senjata nuklir, 33 diratifikasi lan 17 tetep ditandatangani. Maret kasebut rampung ing Madrid tanggal 8 Maret 2020, ing Dina Wanita Internasional.

Saiki, saben wong duwe tangane kanggo nggabungake semangat kesucian sing mlaku ing saindenging jagad.

Ora cukup kanggo tresna marang Gusti Allah lan ora nyembah, ora cukup maneh kanggo mateni, ora nyolong utawa ora nyekseni seksi.

Ing pirang-pirang wulan pungkasan kita nimbang kepiye kedadeyan kekerasan ing pirang-pirang wilayah ing donya: Nicaragua, Bolivia, Venezuela, Chili, Kolombia, Spanyol, Prancis, Hong Kong ... Jalur dialog lan pacifikasi sing artikulasi minangka tugas penting sing dibutuhake kabeh kita.

"Ing Nagasaki lan ing Hiroshima aku ndedonga, aku ketemu sawetara wong sing slamet lan sedulure para korban lan aku negesake maneh ukuman senjata nuklir lan kepura-puraan ngomong babagan perdamaian, bangunan lan adol senjata (…) Ana negara-negara Kristen, negara-negara Eropa sing ngomong babagan perdamaian lan banjur urip kanthi tangan ”(Paus Francis)


DOKUMEN PEACE 2019/20
Ditandatangani: Koordinator Crentes Galeg @ s
0 / 5 (0 Ulasan)

Deja un comentario