PEACE IS MADU AMONG ALL

Kepiye carane bisa ngomong babagan perdamaian nalika senjata mbebayani tambah akeh utawa diskriminasi dibenerake?

"Kepiye kita bisa ngomong babagan perdamaian nalika mbangun senjata perang anyar sing luar biasa?

Kepiye kita bisa ngomong babagan perdamaian nalika mbenerake tumindak sengit kanthi wacana diskriminasi lan gething? ...

Katentreman mung swara tembung, yen ora adhedhasar kabeneran, yen ora dibangun sesuai karo kaadilan, yen ora digawe cepet lan rampung dening amal, lan yen ora diwujudake ing kabebasan

(Paus Francis, ucapan ing Hiroshima, Nopember 2019).

Ing wiwitan taun, tembung-tembung Francis nuntun kita nggambarake wong-wong Kristen babagan prasetya saben dinane kanggo mbangun tentrem ing jagad sing kita manggon lan ing kasunyatan sing paling cedhak: Galicia.

Pancen kita manggon ing papan sing istimewa ing ngarep jutaan wong ing jagad iki. Nanging, perdamaian sing jelas iki ora pati rame lan bisa istirahat kapan wae.

Setengah saka Galeri bisa entuk manfaat kanggo entuk manfaat umum: pensiun lan subsidi (Swara Galicia 26-11-2019).

Acara anyar ing Chili, salah sawijining negara sing paling makmur ing Amerika Selatan, ngelingake babagan kerusakan masyarakat sing diarani kesejahteraan.

Kekerasan jender sing ditindakake ing taun iki, utamane ing tanah, xenophobia, homofobia, lan pidato gething anyar saka sawetara klompok politik, sanajan miturut perlindungan agama Kristen, minangka tandha manawa perdamaian ora stabil.

Apa bisa kita kontribusi?

Kanggo nggayuh iklim katentreman, mesthine kabeh anggota dadi kolektif, saka sawijining masarakat, melu proyek nggawe tentrem ing sekitar dheweke. Ora gampang ngatasi konflik, nyegerake kapentingan konflik, organisme pembaharuan sing ora ana hubungane.

Dhasar dhasar minangka pendhidhikan katentreman saka kulawarga lan utamane saka sekolah, ing ngendi kasus buli lan kesalahan mbebayani saben taun.

Ajar bocah-bocah lan bocah lanang ing resolusi konflik tanpa gething lan tanpa kekerasan minangka pendhidhikan.

TANGGAP TANGGAP

Salah sawijining sebab sing ora stabil ing pirang-pirang negara yaiku hiperpiguras sing ana

akeh wilayah ing jagad iki Babagan kasebut ora mung babagan karusakan ekologis saka overproduksi nanging babagan impoverment lan perbudakan sing mayuta-yuta wong.

Ing pawiyatan perang ing Afrika ana kepentingan komersial, lan mesthi adol lan perdagangan trafik. Spanyol ora asing ing kahanan kasebut. Ora ana PBB, wiwit 80% dodolan senjata saka negara-negara anggota Dewan Keamanan PBB.

Belanja donya kanggo armamen (2018) minangka paling dhuwur ing 30 taun pungkasan (1,63 triliun euro).

Paus Francis wis njaluk panjaluk saka PBB manawa hak veto ing Dewan Keamanan saka 5 kekuwatan ilang.

Pramila kita kudu milih konsumsi sing tanggung jawab lan tanggung jawab, ngilangi perdagangan sing ekstra, lan energi sustainable. Mung kanthi cara iki, kita bakal mungkasi penghancuran planet lan kekerasan sing digawe dening produksi liar ing pirang-pirang negara.

Sinode ing Amazon sing pungkasan, sing ditindakake Oktober pungkasan ing Roma, njaluk kabijakan anyar sing mbela wilayah sing kaancam lan warga.

Saka iman ing Gusti Yesus sing Liberating ora bisa mungkasi perang ing upaya kanggo nylametake Nggawe.

2 WORLD MARCH POLA PEZ LAN NON-VIOLENCE

Ing tanggal 2 Oktober 2019, tanggal 2 Maret kanggo Keamanan lan Nonviolence diwiwiti ing Madrid, sing ngupayakake konversi global usaha-usaha komunitas lan gerakan sing beda kanggo tujuan ing ngisor iki:

  • Ndhukung Perjangjian Larangan Senjata Nuklir lan kanthi mangkono bisa ngilangi kemungkinan bencana global kanthi nyedhiakake sumber daya kanggo kabutuhan kamanungsan.
  • Mbusak keluwen saka planet.
  • Ubah PBB dadi dadi Dunya Kanggo Damai sejati.
  • Ngrampungake Proklamasi Hak Asasi Manusia kanthi Surat Demokrasi Global.
  • Aktifake Rencana Ukur tumrap Supremacism lan diskriminasi adhedhasar bangsa, nasionalitas, jinis utawa agama.
  • Owah-owahan iklim.
  • Ndhukung NOVIOLENSI AKTIF supaya dialog lan solidaritas minangka pasukan sing ngowahi babagan pajak lan perang.

Nganti saiki 80 negara sing mlebu kanggo milih senjata nuklir, 33 diratifikasi lan 17 tetep ditandatangani. Maret kasebut rampung ing Madrid tanggal 8 Maret 2020, ing Dina Wanita Internasional.

Saiki, saben wong duwe tangane kanggo nggabungake semangat kesucian sing mlaku ing saindenging jagad.

Ora cukup kanggo tresna marang Gusti Allah lan ora nyembah, ora cukup maneh kanggo mateni, ora nyolong utawa ora nyekseni seksi.

Ing sawetara wulan kepungkur, kita ndeleng carane kekerasan njeblug ing pirang-pirang papan ing saindenging jagad: Nicaragua, Bolivia, Venezuela, Chile, Kolombia, Spanyol, Prancis, Hong Kong ... Cara ngucapake dialog lan pacaran minangka tugas penting sing mbutuhake kabeh kita.

"Ing Nagasaki lan Hiroshima aku ndedonga, aku ketemu sawetara slamet lan sanak keluarga korban lan aku uga ngutukake ukuman teguh saka senjata nuklir lan munafik kanggo ngomong babagan perdamaian, mbangun lan adol senjata (...) Ana negara-negara Kristen, negara Eropa. sing ngomong babagan perdamaian banjur urip kanthi tangan ”(Paus Francis)


DOKUMEN PEACE 2019/20
Ditandatangani: Koordinator Crentes Galeg @ s
0 / 5 (0 Ulasan)

Deja un comentario