Bukak surat dhukungan kanggo TPAN

56 Tilas pimpinan dunya ndhukung Prajanjian Larangan Senjata Nuklir

21 September saka 2020

Pandemi virus corona jelas nuduhake manawa kerja sama internasional sing luwih penting dibutuhake kanggo ngatasi kabeh ancaman utama kesehatan lan kesejahteraan kamanungsan. Utamane yaiku ancaman perang nuklir. Dina iki, risiko mbedhake senjata nuklir - kanthi ora sengaja, salah ngitung utawa sengaja - katon saya tambah, kanthi nggunakake jinis senjata nuklir anyar, nilar perjanjian kesepakatan sing wis suwe. gaman lan bebaya serangan cyber nuklir sing nyata banget. Ayo ngrungokake bebaya sing digawe dening ilmuwan, dokter lan ahli liyane. Kita ora kudu turu ing krisis kanthi proporsi sing luwih gedhe tinimbang sing kita alami taun iki.

Ora angel kanggo mbayangake babagan retorika sing angel lan ora adil dening para pemimpin negara-negara bersenjata nuklir bisa nyebabake bencana sing bakal nyebabake kabeh bangsa lan kabeh masarakat. Minangka mantan presiden, mantan Menteri Luar Negeri lan mantan Menteri Pertahanan Albania, Belgia, Kanada, Kroasia, Republik Ceko, Denmark, Jerman, Yunani, Hongaria, Islandia, Italia, Jepang, Latvia, Walanda, Norwegia, Polandia, Portugal, Slowakia, Slovenia, Korea Selatan, Spanyol lan Turki - kabeh sing ngaku dilindhungi senjata nuklir sekutu - njaluk pimpinan saiki supaya nyurung senjata sadurunge telat. Titik wiwitan sing jelas kanggo para pamimpin negara kita dhewe yaiku ora ngumumake manawa senjata nuklir ora duwe tujuan sing sah, militer utawa strategis, miturut
jalaran musibah manungsa lan lingkungan panggunaan. Kanthi tembung liya, negara kita kudu nolak peran apa wae senjata nuklir sing diwenehake kanggo pertahanan kita.

Kanthi negesake manawa senjata nuklir nglindhungi kita, kita ningkatake kapercayan sing mbebayani lan nyasarake yen senjata nuklir bisa nambah keamanan. Daripada ora ngidini kemajuan menyang jagad bebas senjata nuklir, kita ngalangi lan njaga bebaya nuklir, kabeh amarga wedi nggawe kanca sekutu sing tetep gegaman ngrusak. Nanging, kanca bisa lan kudu ngomong nalika kanca liyane nindakake tumindak sembrono sing mbebayani nyawane lan urip wong liya.

Cetha, balapan senjata nuklir anyar lagi ditindakake lan balapan kanggo perlucutan senjata dibutuhake banget. Wayahe mungkasi permanen kanggo jaman katergantungan karo senjata nuklir. Ing 2017, 122 negara njupuk langkah sing wani lan dibutuhake banget ing arah kasebut kanthi nggunakake Prajanjian ing Larangan Senjata Nuklir, perjanjian dunya sing penting sing nyelehake senjata nuklir kanthi dhasar sing padha
gaman kimia lan biologis, lan nggawe kerangka kerja kanggo penghapusan sing bisa diverifikasi lan ora bisa dibalekake. Bakal enggal dadi undang-undang internasional sing ngiket.

Nganti saiki, negara-negara wis milih ora gabung karo mayoritas jagad kanggo ndhukung perjanjian iki, nanging iki minangka posisi sing kudu dipikirake para pimpinan. Kita ora bisa gojag-gajeg ngadhepi ancaman eksistensi kamanungsan iki. Kita kudu nuduhake keberanian lan priksa lan gabung karo perjanjian kasebut. Minangka partai Amerika, kita bisa tetep tetep aliansi karo negara-negara sing duwe senjata nuklir, amarga ora ana perjanjian kasebut utawa pakta pertahanan kanggo nyegah. Nanging, kita bakal diwajibake kanthi sah, ora ana lan ing kahanan apa wae, kanggo mbantu utawa nyengkuyung sekutu kita nggunakake, ngancam nggunakake utawa duwe senjata nuklir. Amarga dhukungan umum sing wiyar ing negara-negara kanggo perlucutan senjata, iki bakal dadi langkah sing ora bisa dibantah lan dipuji.

Prajanjian larangan kasebut minangka penguatan penting saka Prajanjian Non-Proliferasi, sing saiki wis umure setengah abad lan, sanajan wis sukses tenan kanggo mungkasi panyebaran senjata nuklir menyang luwih akeh negara, gagal nggawe larangan universal babagan kagungan senjata nuklir. Lima negara bersenjata nuklir sing duwe senjata nuklir nalika NPT dirembug - Amerika Serikat, Rusia, Inggris, Prancis, lan China - katon minangka lisensi kanggo njaga pasukan nuklir ing salawas-lawase. Daripada nyabut senjata, dheweke luwih akeh nandur modhal kanggo nganyarke senjata, kanthi rencana kanggo njaga puluhan taun. Iki pancen ora bisa ditampa.

Prajanjian larangan sing diadopsi ing 2017 bisa mbantu mandhiri paralisis disarmament. Iki minangka tandha pangarep-arep nalika peteng. Ngidini negara-negara kasebut nganggo aturan multilateral paling dhuwur nglawan senjata nuklir lan menehi tekanan internasional kanggo tumindak. Minangka pangenalan sing diwiwiti, efek senjata nuklir "ngluwihi wates nasional, duwe pengaruh serius kanggo kaslametan manungsa, lingkungan, pembangunan sosial ekonomi, ekonomi dunia, keamanan pangan lan kesehatan generasi saiki lan mbesuk. , lan efek kasebut ora proporsional tumrap wanita lan bocah-bocah wadon, sanajan akibat saka radiasi pengion. '

Kanthi meh 14.000 senjata nuklir sing ana ing puluhan situs ing saindenging jagad lan kapal selam sing patroli ing samodra, kapasitas kanggo ngrusak ngluwihi imajinasi kita. Kabeh pimpinan sing tanggung jawab kudu tumindak saiki kanggo mesthekake yen medeni taun 1945 ora bakal dibaleni maneh. Cepet utawa mengko, nasib kita bakal entek kajaba kita tumindak. Dheweke Prajanjian ing Larangan Senjata Nuklir nyedhiyakake dhasar kanggo donya sing luwih aman, ora ana ancaman eksistensial iki. Saiki kita kudu ngrangkul lan ngupayakake wong liya melu. Ora ana obat kanggo perang nuklir. Kita mung kudu nyegah.

Lloyd Axworthy, mantan Menteri Luar Negeri Kanada
Ban Ki-moon, mantan Sekretaris Jenderal PBB lan mantan Menteri Luar Negeri Korea Selatan
Jean-Jacques Blais, mantan Menteri Pertahanan Kanada
Kjell Magne Bondevik, mantan Perdana Menteri lan mantan Menteri Luar Negeri Norwegia
Ylli bufi, tilas Perdana Menteri Albania
Jean Chrétien, mantan Perdana Menteri Kanada
Willy claes, Mantan Sekretaris Jenderal NATO lan mantan Menteri Luar Negeri Belgia
Erik derycke, mantan Menteri Luar Negeri Belgia
Joschka Fischer, tilas Menteri Luar Negeri Jerman
Franco Frattini, mantan Menteri Luar Negeri Italia
Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, mantan Menteri Luar Negeri Islandia
Bjørn Tore Godal, mantan Menteri Luar Negeri lan mantan Menteri Pertahanan Norwegia
Bill graham, mantan Menteri Luar Negeri lan mantan Menteri Pertahanan Kanada
Hatoyama Yukio, tilas Perdana Menteri Jepang
Thorbjørn Jagland, mantan Perdana Menteri lan mantan Menteri Luar Negeri Norwegia
Ljubica Jelušič, mantan Menteri Pertahanan Slovenia
Tālavs Jundzis, mantan Menteri Pertahanan Luar Negeri Latvia
Jan Kavan, mantan Menteri Luar Negeri Republik Ceko
Lodz Krapež, mantan Menteri Pertahanan Slovenia
Ģirt Valdis Kristovskis, mantan Menteri Luar Negeri lan mantan Menteri Pertahanan Latvia
Aleksander Kwaśniewski, mantan Presiden Polandia
Yves leterme, mantan Perdana Menteri lan mantan Menteri Luar Negeri Belgia
Enrico Letta, tilas Perdana Menteri Italia
Eldbjørg Løwer, tilas Menteri Pertahanan Norwegia
Mogens Lykketoft, mantan Menteri Luar Negeri Denmark
John mccallum, mantan Menteri Pertahanan Kanada
John manley, mantan Menteri Luar Negeri Kanada
Rexhep Meidani, tilas Presiden Albania
Zdravko Mršić, mantan Menteri Luar Negeri Kroasia
Linda Mūrniece, mantan Menteri Pertahanan Latvia
Nano Fatos, tilas Perdana Menteri Albania
Holger K. Nielsen, mantan Menteri Luar Negeri Denmark
Andrzej Olechowski, mantan Menteri Luar Negeri Polandia
Kjeld Olesen, mantan Menteri Luar Negeri lan mantan Menteri Pertahanan Denmark
Ana Palacio, mantan Menteri Luar Negeri Spanyol
Theodoros Pangalos, mantan Menteri Luar Negeri Yunani
Jan Pronk, mantan Menteri Pertahanan Walanda (akting)
Vesna Pusić, tilas Menteri Luar Negeri Kroasia
Dariusz rosati, mantan Menteri Luar Negeri Polandia
Rudolf ngesot, mantan Menteri Pertahanan Jerman
Juraj Schenk, mantan Menteri Luar Negeri Slowakia
Nuno Severiano Teixeira, mantan Menteri Pertahanan Portugal
Jóhanna Sigurðardóttir, mantan Perdana Menteri Islandia
Össur Skarphéðinsson, mantan Menteri Luar Negeri Islandia
Javier Solana, mantan Sekretaris Jenderal NATO lan mantan Menteri Luar Negeri Spanyol
Anne-Grete Strøm-Erichsen, tilas Menteri Pertahanan Norwegia
Hanna suchocka, tilas Perdana Menteri Polandia
Szekeres Imre, tilas Menteri Pertahanan Hongaria
Tanaka makiko, tilas Menteri Luar Negeri Jepang
Tanaka naoki, mantan Menteri Pertahanan Jepang
Danilo Türk, mantan presiden Slovenia
Hikmet Sami Türk, mantan Menteri Pertahanan Turki
John N. Turner, mantan Perdana Menteri Kanada
Guy Verhofstadt, tilas Perdana Menteri Belgia
Knut Vollebæk, mantan Menteri Luar Negeri Norwegia
Carlos Westendorp lan Kepala, mantan Menteri Luar Negeri Spanyol

0 / 5 (0 Ulasan)

Deja un comentario